Hulp nodig? Neem contact op en wij helpen u graag verder.
De snelle opmars van alternatieve investeringen

De snelle opmars van alternatieve investeringen

Geplaatst op door

Sinds het ontstaan van de moderne portefeuilletheorie in de jaren 60 van de vorige eeuw zijn de markten fundamenteel veranderd, waardoor enkel een mix van aandelen en obligaties niet altijd meer aan het gewenste risico-rendementsprofiel kan voldoen.

Steeds vaker kiezen zowel particuliere als institutionele beleggers voor alternatieve investeringen naast traditionele producten als aandelen en obligaties. De markt voor alternatieve investeringen, waaronder private equity, vastgoed, venture capital en meer recentelijk ook crowdfunding vallen, groeide in de laatste tien jaar van $2,5 biljoen naar $8 biljoen wereldwijd. PwC voorspelt[1] dat de markt zich verder zal ontwikkelen naar $15,3 biljoen in 2020. Wat is de onderliggende drijfveer van deze toename?

In een recente publicatie [2] van FS Investments, een Amerikaanse vermogensbeheerder gespecialiseerd in alternatieve investeringen, worden de drie belangrijkste redenen gegeven waarom investeerders steeds vaker alternatieve investeringen verkiezen boven aandelen en obligaties. Deze drie redenen zijn:


1. Stijgende correlaties tussen aandelen en obligaties

De correlatie tussen twee producten is een maat voor in welke mate de koersen dezelfde kant op bewegen en wordt gemeten op een schaal van -1 tot 1. Een negatieve correlatie betekent dat koersen vaker tegengesteld bewegen, een positieve correlatie betekent dat deze vaker dezelfde kant op bewegen.

Het uitgangspunt van diversificatie in de portefeuilletheorie is dat de gezamenlijke verwachte volatiliteit van een portefeuille omlaag gebracht kan worden door verschillende assets hierin op te nemen met een lage onderlinge correlatie.

Globalisering en toegenomen connectiviteit in de afgelopen decennia hebben echter voor hogere correlaties gezorgd, zowel tussen aandelen onderling als tussen aandelen en obligaties. Het wordt hierdoor steeds moeilijker om de verwachte standaarddeviatie van een portefeuille omlaag te krijgen met aandelen en obligaties alleen.

Sinds de financiële crisis van 2008 is de correlatie tussen aandelen en obligaties sterk gestegen. In het onderstaande diagram wordt deze toename getoond voor verschillende markten:


 


Alternatieve investeringen vertonen over het algemeen een lagere correlatie ten opzichte van aandelen en obligaties. De meeste alternatieve investeringen hebben het kenmerk dat zij minder liquide zijn. Dit zorgt ervoor dat ze minder gevoelig zijn voor dagkoersen en marktsentiment. Daarnaast boren veel alternatieve investeringen nieuwe markten aan.


2. Verhoogde volatiliteit

Net als het weers- en politieke klimaat is het financiële klimaat de afgelopen jaren ruiger geworden, met toenemende volatiliteit op de aandelenmarkten [3]. De AEX viel al van een koersniveau van 500 punten in augustus 2015 in enkele maanden naar een dieptepunt van 380 punten. Vervolgens heeft Brexit het nodige tumult veroorzaakt.

Voor de Amerikaanse index S&P 500 wordt de toegenomen volatiliteit erg duidelijk wanneer het aantal dagen waarop deze koers 2% of meer bewoog voor de afgelopen zes decennia op een rij wordt gezet:



Ook obligatiemarkten hebben laten zien dat zij steeds meer beïnvloedbaarder zijn door marktsentiment en in korte tijd sterk kunnen schommelen.

Met alternatieve investeringen zoals bijvoorbeeld hedge funds kunnen schommelingen in de markt opgevangen worden, aangezien deze fondsen meestal minder meebewegen met dalende koersen [4].


3. Afnemende rente

Over het algemeen zijn de rentes wereldwijd al decennia gestaag aan het dalen, als gevolg van de lage inflatie en het monetaire beleid van centrale banken en overheden. Een historisch overzicht van de jongste tienjarige Nederlandse staatslening laat zien dat veilige beleggingen als staatsobligaties steeds minder rendement opleveren:



Hierdoor gaan zowel particuliere als institutionele beleggers steeds meer op zoek naar alternatieven die een hoger rendement bieden.

Een belangrijke markt waar investeerders in Nederland nu toevlucht zoeken is de vastgoedmarkt. Zowel in commercieel vastgoed als in woningen wordt de laatste jaren zoveel geïnvesteerd dat de prijzen van vastgoed snel zijn opgelopen, zozeer zelfs dat in de oververhitte Amsterdamse woningmarkt alweer zeepbelvorming dreigt [5].


Het MKB

Daarnaast vormt het MKB aantrekkelijke investeringsmogelijkheden voor een hoger rendement. Institutionele beleggers zullen dit waarschijnlijk veelal opzoeken in de vorm van fondsen zoals het MKB-Impulsfonds, omdat die passen bij de benodigde schaalgrootte [6].

Particuliere beleggers hebben keus uit een groot scala aan nieuwe financieringsvormen in het MKB, zoals kredietunies, MKB beurzen zoals de NPEX en crowdfunding. Op het moment van schrijven is het aandeel van crowdfunding in de kredietverstrekking voor het Nederlandse MKB nog klein, maar onderhevig aan een explosieve groei. De afgelopen vier jaar verdubbelde het totaal opgehaalde bedrag met crowdfunding jaarlijks en steeg van €14 miljoen in 2012 naar €128 miljoen in 2015 [7]:



Zorgvuldige afweging

Onder de noemer alternatieve investering schuilen een groot aantal verschillende investeringsvormen, met sterk uiteenlopende risico’s, rendement en voorwaarden. Belangrijk is het om een goede afweging te maken bij de keuze voor alternatieve investering. Factoren als risico tolerantie, tijdschaal en liquiditeitseisen moeten daarbij zeker in ogenschouw genomen worden.

Op die manier kan een zorgvuldig afgewogen selectie aan alternatieve investeringen een portefeuille diversifiëren en een hoger rendement opleveren.


Bronnen

[1] PwC, 2015.’ Alternative asset management 2020 - Fast forward to centre stage’ http://www.pwc.nl/nl/publicaties/alternative-asset-management-2020.html

[2] FS Investements, (juli 2016). ‘Investing In The New Normal’ https://www.fsinvestments.com/learn/rethink-investing

[3] Tak, M. (2 juli 2016). ‘Volatiliteit: vriend of vijand?’ Financieel Dagblad. https://fd.nl/werk-en-geld/1157995/volatiliteit-vriend-of-vijand

[4] Moenaert A. - BNP Paribas Fortis nv (juni 2016). ‘Wat zijn Hedge Funds?’ https://www.bnpparibasfortis.be/pics/be/common/nl/lib_download/doc_server/ds04959.pdf

[5] Hinrichs, J., Rooijers, E. (22 juni 2016). ‘Lage rente jaagt investeringen in steen hoog op’ Financieel Dagblad. https://fd.nl/ondernemen/1157121/lage-rente-jaagt-investeringen-in-steen-hoog-op

[6] Treur, L., van de Hei, L. - Rabobank (25 mei 2016). ‘Diversiteit financieringslandschap neemt toe.’ https://economie.rabobank.com/publicaties/2016/mei/diversiteit-financieringslandschap-neemt-toe/

[7] Douw&Koren (02 januari 2016) ‘Crowdfunding in Nederland 2015’. http://www.douwenkoren.nl/crowdfunding-in-nederland-in-2015

Investeer vandaag!

Investeren