‘Er valt niets aan te verdienen’, ‘te arbeidsintensief’ of ‘te veel risico’. De redenen waarom banken een kwart van leningaanvragen door MKB’ers weigerden, zijn talrijk. Gelukkig zijn de redenen waarom Capital Circle het MKB wél financiert evenzeer talrijk.
“Ik kan me ook voorstellen dat bankiers hun bed niet meer uitkomen om tien mille te verdienen op een krediet van 500.000 euro”, zei Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersbelangen behartiger ONL tijdens een gesprek met specialisten uit de Tweede Kamer. Uit cijfers blijkt al dat het MKB steeds moeilijker aan financiering geraakt bij banken. In 2010 werd iets meer dan 20% van de aanvragen al geweigerd.
De totale uitstaande kredietverlening aan het MKB door de drie grootste Nederlandse banken is tussen 2013 en 2014 met bijna 7% gedaald.
Toezicht
De redenen waarom banken zich afwenden van de gemiddelde MKB’er zijn legio. Kleine leningen zijn bijvoorbeeld te arbeidsintensief: voor een lening van een ton is evenveel werk nodig als voor een lening van tien miljoen. Het verscherpte toezicht op banken heeft ook een impact gehad: banken zijn in steeds grotere mate grote systeembanken geworden, die zich ook richten op grote bedrijven.
En ze doen liever zaken met grote, goed gefinancierde bedrijven dan met het MKB dat hard geraakt werd door de crisis en vaak op eigen vermogen teert.
Wel een kans
Capital Circle wil daarentegen net wél in die ‘kleinere’ financieringsbehoefte van MKB’s voorzien. Ondernemers kunnen bij ons online financieringsplatform wél terecht voor ‘kleinere’ leningen en wij zijn ook niet gebonden aan de erg strenge regelgeving die de banken wel hebben. Al houdt het AFM wel een oogje in het zeil.
Bijgevolg is het niet zo dat lenen of beleggen via Capital Circle risicovoller is. Elk project wordt grondig gescreend, en krijgt zowel een interne classificatie als een rating door erkend ratingbureau Creditreform mee. Niet elk project krijgt dus een plekje op ons platform, maar de kleine ondernemer krijgt alvast wel sneller een kans dan bij de gewone banken.