Hulp nodig? Neem contact op en wij helpen u graag verder.
Nederland beste in crowdfunding na Verenigd Koninkrijk

Nederland beste in crowdfunding na Verenigd Koninkrijk

Geplaatst op door

In de Europese crowdfundingmarkt kan slechts één land zich beter noemen dan Nederland. Het Verenigd Koninkrijk heeft enkele jaren voorsprong, maar ons land zet de inhaalbeweging in.

Enkel in het Verenigd Koninkrijk heerst een beter crowdfund-klimaat dan in Nederland. Dat zegt Ronald Kleverlaan, adviseur crowdfunding voor de Europese Commissie en directeur van het Europese kenniscentrum voor Alternatieve Financiering. Op het Europese eiland begon de regering al snel met stimuleringsmaatregelen, zoals een belastingkorting voor mensen die investeren in risicovolle start-ups. En bijvoorbeeld de British Business Bank investeert mee via de crowd. “Het Verenigd Koninkrijk loopt enkele jaren voor op Nederland”, aldus Kleverlaan bij BNR-radio.

Divers

Maar toch doet Nederland het goed. “De kracht van dat land is vooral de diversiteit én de toenemende mate van professionaliteit”, aldus de adviseur. Er zijn verschillende soorten crowdfunding in allerlei sectoren én per hoofd van de bevolking wordt er vrij veel geld opgehaald, zo'n 150 miljoen euro in totaal. De alternatieve financieringsmarkt, met microfinanciering en nieuwe beurssystemen, is in ons land op zich iets groter, maar maakt nog maar 1% uit van de markt.

Wat regelgeving betreft, is er wel nog wat werk. “In het Verenigd Koninkrijk is er regelgeving om investeerders te beschermen, in Nederland niet”, zegt Kleverlaan. “Hier lopen investeerders nog een hoog risico.” Al zette de AFM recent nog een eerste stap met nieuwe richtlijnen. 

Capital Circle omarmde de nieuwe richtlijnen van de AFM en implementeerde ze ruim voor de deadline. Ons platform was op die manier conform de regels nog voor het verplicht was. Bijvoorbeeld de investeerderstoets en het recht om een investering binnen de 24 uur te annuleren zijn op die manier al even ingevoerd. 

Boeltje

In België dan weer bleek recent nog dat daar nog veel dient te gebeuren. De discussie rond crowdfunding laaide vorige week nog hoog op, nadat investeerders in een nieuw nieuwsmedium (Newsmonkey) 48,4 euro terugkregen van hun 50 euro inleg, ondanks een stijging van het aandeel. 

Bij onze zuiderburen is de regelgeving rond crowdfunding bij momenten een boeltje. De tegenhanger van de AFM – de FSMA – publiceerde in 2012 en document met de mededeling dat er viér bestaande wetten van toepassing kunnen zijn, afhankelijk van onder meer het soort project. En het maximum te investeren bedrag bedraagt 300.000 euro waarbij de maximum inleg 1.000 euro is.

Stadia

Het Verenigd Koninkrijk, Nederland en België: drie landen vlak bij elkaar maar in verschillende stadia wat crowdfunding betreft. Voor Nederland sluit Kleverlaan echter af met een optimistische noot: “Over een aantal jaar zijn de omvang en percentages van crowdfunding in Nederland even groot als in de UK.”

Investeer vandaag!

Investeren