Hulp nodig? Neem contact op en wij helpen u graag verder.
Risicoperceptie beleggers in crowdfunding

Risicoperceptie beleggers in crowdfunding

Geplaatst op door

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft, in samenwerking met een aantal crowdfundingplatformen, eerder dit jaar het gedrag onderzocht van consumenten die investeren in crowdfunding. Uit het onderzoek is onder andere naar voren gekomen dat “de risicobeoordeling van crowdfundingprojecten redelijk overeenkomt met die van beleggingsfondsen in Nederlandse aandelen.” *

Enerzijds is het een positieve ontwikkeling dat steeds meer investeerders crowdfunding als een serieuze investeringscategorie beschouwen. Anderzijds zijn er nog veel onbegrepen aspecten van het beleggen middels crowdfunding.

De risico categorisering die veel platforms hanteren zijn naar onze mening vaak weinig transparant en worden bijna altijd uitgevoerd door het platform zelf. Capital Circle laat de rating over aan de expertise en systematiek van een derde partij, Creditreform. Dat voorkomt een situatie van een slager die zijn eigen vlees keurt. 

Daarnaast wordt het belang van zekerheden erg onderschat. Waar we op andere platforms altijd al veel projecten zagen zonder borgstelling van materiële waarde, is het nu ook zelfs gebruikelijk geraakt dat de persoonlijke borgstelling van de ondernemer ingeperkt wordt. Hoe moet je de kwaliteit beoordelen van een project waarbij een ondernemer zichzelf maar voor 25% of 50% van de leensom garant stelt? Blijkbaar is deze ondernemer van mening dat het overgrote deel van het risico thuishoort bij de crowd. Maar waarom? De crowd neemt geen deel in het bedrijf, alhoewel sommige investeerders dat zo voelen en er in de marketing door de geldvrager ingespeeld wordt op sentimenten als ‘wij’ en ‘samen’. Uw beloning blijft altijd het zelfde. Dat is heel anders dan bij aandelen.

De beloning van de crowd voor het uitlenen van geld is op voorhand bekend, het overeengekomen rente bedrag. Ook als het bedrijf bijzonder succesvol wordt en de sterren van de hemel speelt, ontvangt de crowd nog steeds dezelfde rente. Daarom moet bij een lening altijd scherp gekeken worden naar de zekerheden. Een ondernemer die niet in een materiële borg kan of wil voorzien zou daarom misschien beter aandelen kunnen uitgeven. In dat geval kan het zo zijn dat het risico gecompenseerd wordt door de kans dat er significante koerswinsten behaald worden in de toekomst. 

Het risico profiel van een lening moet in verhouding staan tot de geboden rente, de haalbaarheid van het plan en zeer belangrijk dus, de zekerheden. Capital Circle selecteert zijn projecten steeds met deze criteria in gedachten en blijft selectief in de projecten op het platform.

*) U kunt het artikel lezen in de nieuwsbrief van de AFM.

Investeer vandaag!

Investeren